– Bewerkingen –

Houten vloer geborsteld

Hout laat zich goed bewerken; het kan onder andere verouderd, gerookt of geborsteld worden. Ook kunnen de behandelingen gecombineerd worden. Zo is de vloer van onze showroom in Westbroek gerookt én verouderd. Met een afwerking van bijvoorbeeld gekleurde olie of lak krijgt je vloer zijn eigen unieke uitstraling.

 

In onze landelijke showroom hebben we diverse voorbeelden van bewerkte vloeren staan. Kom gerust langs om de mogelijkheden te bekijken, wij lichten je graag de opties toe. Plan vooraf je bezoek in via onze afspraakplanner.

Houten vloer gerookt eiken

Roken

Bij het roken van de vloer wordt het hout gekleurd door middel van ammoniak. Het ammoniak gaat een verbinding aan met het looizuur in het hout waardoor dit een bruine tint krijgt. Door de vloer hierna te behandelen met bijvoorbeeld een kleuren olie krijgt de vloer een eigen typische kleur.

Verouderde houten vloer

Verouderen

Het verouderen van een vloer geeft de vloer een doorleefde uitstraling. De nieuwigheid gaat eraf en aan de bovenzijde maar ook op de zijkanten zitten de planken vol met butsten en deuken. Om dit effect te creëren worden de planken in een grote trommel met puin gelegd. Door deze trommel te laten draaien wordt de vloer getrommeld (verouderd).
Doordat de vloer na het verouderen nog wordt behandeld met bijvoorbeeld een olie worden splinters weggeborsteld. Zo kan er gerust met blote voeten op gelopen worden.

Houten vloer geborsteld

Borstelen

Een houten vloer kan ook geborsteld worden. Bij het borstelen wordt het zachte gedeelte van de houtnerf door de borstel verwijderd. Hierdoor krijgen de planken een zichtbaar glooiend oppervlakte. De bewerking is heel subtiel en wordt zeker op open stukken van de vloer goed zichtbaar.

Met een bewerking voeg je structuur of diepte aan een plank toe. Daarna dient de vloer afgewerkt te worden met een afwerking, welke de vloer beschermt tegen vuil en vocht. Door de afwerking krijg de vloer haar uiteindelijke kleur en dus unieke uitstraling. Het effect van lak danwel olie is anders, zowel qua uitstraling als onderhoud. Lees verder of kom langs in onze landelijke showroom voor advies!

Lees meer over kleurafwerkingenLees meer over kleurafwerkingen