– Legwijze –

legwijze_visgraat

De technische kant van de vloer: de legwijze. Heb je geen zin hier je hoofd over te breken? Bel ons op, wij leggen het met alle plezier aan je uit.

 

Houten vloeren zijn op twee verschillende wijzen te leggen: verlijmd of zwevend. De opgebouwde planken zoals een multiplank kunnen door de constructie zwevend gelegd worden. Massieve vloeren en parket – zoals een visgraat – worden altijd verlijmd geplaatst. Is verlijmen verstandig of zwevend? Of wil je graag een patroon in je vloer? Hieronder vind je informatie per legwijze en de diverse mogelijkheden. Maar neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

 

De Houtfabriek staat bekend om haar vakkundige plaatsing en hoge klanttevredenheid. Uiteraard kan je de vloer ook zelf plaatsen; hiervoor kunnen wij je alle benodigdheden leveren. Vraag naar de mogelijkheden.

De multiplank kan zowel zwevend als verlijmd gelegd worden.

 

ZWEVEND LEGGEN  

Bij een zwevende vloer worden de planken onderling in de mes en groef verlijmd. De planken liggen los van de ondervloer op een foam. Het foam voorkomt dat er eventueel vocht van onderaf de plank in kan trekken. Ook heeft het foam een licht egaliserende werking en zorgt het voor een demping van geluid.
Een veel voorkomend misverstand is dat een zwevende vloer verhuisbaar is. Bij onderlinge verlijming van de planken is dit niet meer mogelijk. De lijm is zo sterk dat de mes en groef breekt bij het buigen van de plank. Alleen door de planken niet onderling te verlijmen en langs de muren te werken met parketveren zou de vloer verhuisbaar zijn.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

MULTIPLANK ZWEVEND OP BETONNEN / HOUTEN ONDERVLOER

VERLIJMD LEGGEN

Multiplanken kunnen ook verlijmd gelegd worden. Hierdoor kraakt en werkt de vloer minder.
De planken worden direct op de ondergrond verlijmd. Ieder type ondergrond vraagt een aparte voorbehandeling.

 

  • Anhydriet: voorstrijken
  • Beton: indien schoon bv zonder stuc direct te verlijmen; anders voorstrijken
  • Tegels: opruwen en voorstijken
  • Hout: spaanplaat groot

 

Indien de ondervloer niet egaal is kan deze worden geëgaliseerd – of er wordt eerst een spaanplaat ondervloer (12mm) geplaatst. Het spaanplaat wordt na het leggen geschuurd zodat alle oneffenheden zijn opgevangen. Indien de ondervloer golft dan gaat het spaanplaat hierin mee. De vloer wordt dus voor een gedeelte egaal maar niet geheel geëgaliseerd.

 

Neem contact met ons op als je advies wilt over jouw vloer.

MULTIPLANK VERLIJMD OP HOUTEN ONDERVLOER
MULTIPLANK VERLIJMD OP BETONNEN ONDERVLOER

Parketvloeren worden alleen verlijmd gelegd.

 

VERLIJMD LEGGEN

Tapis en patroonvloeren vloeren vallen onder de noemer van het traditionele parket. De vloeren worden verlijmd en genageld geplaatst op een spaanplaat of eiken mozaïek ondervloer. Een echte ambacht!

Omdat in patroonvloeren geen millimeter verschil mag zitten levert De Houtfabriek alleen vloeren van de beste Nederlandse schaverijen.

TAPIS OP EEN HOUTEN ONDERVLOER
TAPIS OP EEN BETONNEN ONDERVLOER

Massieve vloeren worden alleen verlijmd gelegd.

 

VERLIJMD LEGGEN

Massief hout is gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid. In de winter is de lucht droog en wordt er wel eens vergeten goed te ventileren. Hierdoor wordt ook vocht uit de plank getrokken waardoor de plank krimpt. In de zomer, wanneer het vochtig is, neemt de plank vocht op en zal deze uitzetten.

 

Om deze werking op te vangen legt De Houtfabriek massieve vloeren altijd verlijmd op een spaanplaat ondervloer. Ook worden de planken in de mes en groef verbinding extra met krammen vast gekramd. De vloeren kunnen zo geen kant op en blijven mooi liggen. Maar ondanks de legwijze kan er altijd een krimpnaadje ontstaan. Door de luchtvochtigheid goed in de gaten te houden kan dit worden voorkomen. Een juiste luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 60%.

 

Wil je advies over zelf leggen of laten leggen? Neem gerust contact met ons op.

EEN MASSIEVE VLOER OP EEN HOUTEN ONDERVLOER
EEN MASSIEVE VLOER OP EEN BETONNEN ONDERVLOER

De vloer dient afgewerkt te worden met een afwerking, die de vloer beschermt tegen vuil en vocht. Door de afwerking krijg de vloer haar uiteindelijke kleur en dus unieke uitstraling. Lees verder of kom laat je persoonlijke informeren in onze sfeervolle showroom in Westbroek.

Welke kleur kies jij?

Naar afwerkingenNaar afwerkingen

Naast de legwijze zijn er nog enkele zaken waar je een keuze in dient te maken. Wil je bijvoorbeeld meer structuur aanbrengen door je vloer te laten verouderen of borstelen? Of wil je meer warmte en diepte toevoegen aan de kleur van het hout? Kies er dan voor om je houten vloer te laten roken

Karakteristieke vloer?

Naar bewerkingenNaar bewerkingen